Under overskriften ”Borgmestre byder private virksomheder indenfor” bragte gårsdagens Berlingske (side 10-11 i Business-sektionen) resultatet af en rundspørge til landets borgmestre. Artiklen illustrerer på glimrende vis hele tre pointer i vores bog:
- Det kan være vanskeligt at få kilder tæt ved magtens top til at svare på spørgeskemaer
- Ved rundspørger skal man være omhyggelig med at vurdere frafald
- Ved færre end 100 svarpersoner bør man ikke omregne til procent
Danmark har 98 borgmestre, hvis man ser bort fra de seks ”underborgmestre” i København. Ved det centrale spørgsmål har 54 borgmestre markeret deres holdning. Man må gå ud fra, at Berlingske Research har gjort en anstrengelse for at få så mange som muligt til at svare og dermed gøre undersøgelsen pålidelig. Antallet af svar viser altså, hvor vanskeligt det er at få kommunernes topfolk til at svare på spørgsmål fra selv en seriøs, landsdækkende avis.
Ved store rundspørger kan en svarprocent på 55 være tilfredsstillende, men ved en så lille og politisk sammensat population er den katastrofal lav. Som læsere efterlades man i hvert fald med en stor tvivl, om de indkomne svar nu også kan generaliseres til samtlige borgmestre. Hvordan er frafaldet for eksempel fordelt på de forskellige partier? For man kan vel godt regne med, at holdningen til emnet – udlicitering af velfærdsopgaver – også kan have noget at gøre med borgmesterens politiske farve – eller hvad?
I det spørgsmål bliver man ikke klogere af at læse avisen. Kontakter man Berlingske Research, bliver man henvist til at købe rapporten bag tallene. Den koster 99 kr.
Af rapporten fremgår det, at politisk tilhørsforhold har stor betydning. Andelen af borgmestre, der forventer eller planlægger mere ”konkurrenceudsættelse” i de kommende fem år, er væsentlig større blandt borgmestre med medlemskab hos Det Konservative Folkeparti og Venstre end på den modsatte politiske fløj.
Derfor har det selvfølgelig betydning, når frafaldet rent faktisk er skævt. Mindre end hver anden socialdemokratiske borgmester har svaret på spørgsmålet, mens det gælder næsten to ud af tre borgmestre fra Venstre og De Konservative.
Der er også andre typer af skævheder. Borgmestre fra store byer som København, Aarhus og Odense har ikke svaret. Dermed repræsenterer borgmestrene, der har svaret på spørgsmålet om forventninger til udlicitering, mindre end halvdelen af den danske befolkning. Og de, der har svaret ja, repræsenterer kun en tredjedel.
Der er altså store problemer ved den formulering, som Berlingske bruger i underrubrikken: ”To ud af tre borgmestre planlægger at sende endnu flere offentlige opgaver af sted til private virksomheder i løbet af de næste fem år”. Ud fra undersøgelsen kan vi kun konkludere, at 40 borgmestre forventer eller planlægger, at deres kommune vil konkurrenceudsætte mere i løbet af de næste fem år.
Også rubrikken ”Borgmestre byder private virksomheder indenfor” er udsat for mere end blot en journalistisk stramning. Andre spørgsmål i undersøgelsen viser nemlig, at kun 24 af svarpersonerne ser et potentiale i mere konkurrenceudsættelse, at erfaringerne med udlicitering er noget lunkne, og at kun seks socialdemokratiske borgmestre mener, at man generelt skal konkurrenceudsætte mere i Danmark.
Borgmesterkæden sidder om halsen på en socialdemokrat i præcis halvdelen af landets 98 kommuner.
Super relevant og interessant. Det kunne være spændende med en replik fra Berlingske Research.
Medierne klager over manglende åbenhed i den offentlige forvaltning, og så tillader et medie som Berlingske sig at kræve penge for at lægge deres research åbent frem…. absolut ikke klædeligt!
Dit indlæg viser med al tydelighed, at tal er mangfoldige, og at de journalistiske metoder kommer til kort, når det handler om troværdig formidling på baggrund af kvantitative undersøgelser.
Jeg er vild med at se dig pille mediernes sjusk fra hinanden, Lars. Forhåbentlig får din blog med tiden en afskrækkende effekt på den lette omgang med tal.
En anden gang må du dog godt lige smide et link til selve “synden”.
http://www.business.dk/oekonomi/borgmestre-byder-private-virksomheder-indenfor
For eksempel synes jeg også, at det er påfaldende, at de mundtlige kilder er henholdvis en venstre-borgmester, en konservativ borgmester, et par eksperter og en konservativ minister. Ikke ligefrem en formidling, der nuancerer billedet fra undersøgelsen.
Tak for kommentaren, Morten. Og tak for linket, som jeg forgæves ledte efter på avisens hjemmeside, men som jeg nu sætter ind i artiklen ovenfor.